Petak, Februar 04, 2022

Kuda ide ovaj svet

Prva ideja mi je bila da ovo naslovim "Haos na kvadrat", ali je na kraju prevladao ovaj iznad: čini mi se malo bolji. Obožavam izmišljati ime članka. Koji puta izgubim više vremena da pronađem ono pravo, adekvatno, nego što mi treba da napišem celi tekst. Ideja mi se rodila jučer. Vidio sam vesti i ustanovio da se moj prijatelj Bajden nije promenio. I dalje šalje okolo ubice da eliminiraju ljude. Nekako u zadnje vreme vidim crno oko mene. Može biti da je uzrok tome šta već skoro dve godine ne izlazim iz kuće. U redu, malo preterujem, priznajem. Radim od kuće. Dobivam i platu, šta je već jako dobro u ova vremena, ali mi se vremena svakim danom manje sviđaju. Imam osećaj da postoji neka zavare da se preokrene poredak u ovom svetu. Ne znam tačno šta je cilj svega, ali mi sve miriše, za nereći smrdi, na povratak u stare društvene sisteme. Onaj koji mi se čini dominantan jeste robovlasnički. Krenimo od kraja, od zadnjih zbivanja, to jeste od Amerikanaca.

Jučer je njihov stari i meni jako nesimpatični predsednik likovao na televiziji kada je objavio kako su njegove specijalne jedinice jako sposobne i hrabre. Otišle su do Sirije da ubiju jednog teroristu. Uz to je ubijeno i prilično nevinih ljudi, a među njima deca i žene. Ja ovo zovem državni kriminal. Ti pošalješ ubojice u neku drugu državu da ubiju ljude i nitko te ne osuđuje. Čak te tvoji saveznici zasipaju komplimentima kako si ga dobro ucmekao. Da su Sirijci poslali nekoga da ubije recimo jednog američkog državljanina u Teksasu, to ne bi ovako glatko prošlo. Starček, kako bi to rekli Zagorci, se igra i s našim prijateljem Putinom. Znam da ovaj zadnji nije najveći demokrata na svetu i meni nije previše simpatičan, ali prema Bajdenu je golub mira. Sukob je, za sada još na diplomatskoj razini, između Natoa i Rusije. Recimo odmah da je Nato u stvari Amerika s puno privesaka koji služe da delom pokriju troškove ove organizacije i nemaju gotovo nikakav utjecaj na odluke. Rusi traže da Ukrajina ne uđe u Nato, a Amerikanci tvrde da Ukrajinci imaju pravo slobodno izabrati svog saveznika. Ne mogu ništa reći protiv ove američke postavke, jedino se sećam da Kuba početkom šezdesetih prošlog veka nije imala pravo da izabere saveznika: to su joj sprečili upravo Ameri. Nato traži da se smanji napetost i s tim ciljem šalje par hiljada vojnika u zemlje koje se graniče s Ukrajinom i koje su njihove članice. Prilično sam siguran da će ova geopolitička igra završiti na miran način, ali uvek postoji mogućnost da nešto krene krivo.
 
Lep je ovaj svet, ali ne znamo kuda ide 
 
Jeste li primetili kako cene skaču. Već smo gotovo zaboravili šta je to inflacija, a ona se vraća. Kod nas to nije toliko izraženo, jer je uvek bila prisutna, manja ili veća, ali ostali deo sveta, sve one civilizirane države, počinju imati isti problem. Rekordi se ruše iz meseca u mesec. Pet, šest odsto u Sjedinjenim Državama, Italiji i Njemačkoj govore o tome da se nešto događa. Dakako, sve je vezano i uz krizu s Ukrajinom, jer Putinovo glavno oružje jeste opskrba Evrope sa plinom, ali nije samo to u pitanju. Ono šta one ljude koji nešto znaju o ekonomiji šokira jeste da su kamate centralnih banaka praktično na nuli. U prevodu, isplati se uzeti novac na dug jer će inflacija pojesti dobar deo samog duga. Oni koji su malo stariji će se setiti da je tako funkcionisalo u staroj Jugoslaviji. Uzmeš kredit i napraviš kuću. U početku vraćaš trećinu plate, ali nakon par godina rata se spusti na nivo jednog ručka, a malo iza toga za nju možeš popiti samo kavu. Dobar deo privatnih kuća u Srbiji je izgrađen ta taj način, po ceni puno nižoj od one tržišne. Eto, tako je Jugoslavija napravila veliki dug (puno manji od onoga što danas imamo) i raspala se. Pogledajte dugove velikih, značajnih država. Ovih dana su SAD prešle 30 biliona dolara. Ljudi, to ne bih niti znao napisati s brojkama. Ispadne da je svaki Amerikanac dužan skoro 100 hiljada dolara. Puno! Italija ima dug koji prelazi 150 odsto njihovog godišnjeg nacionalnog proizvoda. Znači da godinu i pol ne bi smeli ništa potrošiti (uključujući hranu i piće), nego samo raditi da vrate ono šta su dužni.

U celi ovaj scenarij lepo se uklapa i slučaj Đokovića. Za neverovati. Da li je Đole šta pogrešio, uopće nema nikakve veze. Da nije napravio nikakvu pogrešku već bi oni bili nešto našli. Na kraju slučaja su izjavili da bi on mogao biti potencijalni problem za javni red u Australiji!? Ma gde im je kreativnost? Smisliti ovakvu glupost može i učenik 3. rezreda osnovne. Neverovatno da jedna, kažu da je civilizirana, država može sići na ovako niske i prozirne grane. Svetske vlade koriste moć na svim mestima i u svim slučajevima, osim kada je u pitanju dobrostanje vlastitih naroda. Dajte, vi mi recite: kuda ide ovaj svet?

сайт [Odgovori]

We will help you promote your site, backlinks for the site are here inexpensive www.links-for.site

Comment by Timothyjex (04/02/2022 00:07)

¿Para qué sirve la GABA (neurotransmisor)? Reseñas del suplemento [Odgovori]

Die Methodik der in diese Überprüfung einbezogenen Studien war sehr unterschiedlich, umfasste jedoch sowohl subjektive als auch objektive Messungen von Stress und Schlaf. In den meisten Studien wurden keine signifikanten subjektiven Verbesserungen der Stresswerte nach der Einnahme einer Einzeldosis natürlicher oder biosynthetischer Formen von GABA festgestellt. Die Belege für eine längere Einnahme von GABA sind uneinheitlich. In der Studie von Yoshida et al. (2015) wurde in der GABA-Gruppe (im Vergleich zur Kontrollgruppe) in der vierten Behandlungswoche eine Verbesserung der Werte für Gelassenheit und Sorgen festgestellt, nicht jedoch bei einer darüber hinausgehenden Einnahme von GABA. Andererseits verbesserten sich nur einige der subjektiven Schlafwerte, einschließlich Schlafstörungen, Gefühle beim Aufwachen, Beginn und Aufrechterhaltung des Schlafs, Schläfrigkeit am Morgen und Erholung von Müdigkeit, wenn die GABA-Anwendung mindestens eine Woche lang fortgesetzt wurde (Okada et al., 2000; Yamatsu et al., 2013, 2016). Die übrigen Studien zeigten entweder Tendenzen zur Verbesserung oder eine unbedeutende subjektive Verbesserung des Schlafs. Es ist durchaus möglich, dass eine längere Einnahme von natürlichem GABA erforderlich ist, um subjektive Vorteile bei Stress und Schlaf zu erzielen. https://svetka.info/gaba-nedir-turkce.html GABA-Ergänzungen haben sich in ersten, kleinen Studien als vielversprechend erwiesen, aber es ist noch viel mehr Forschung nötig, um zu wissen, ob sie wirklich helfen.

Comment by GABAerge (06/02/2022 18:05)

Dodaj komentar