Petak, Februar 17, 2017

Oskar

Prošlo izdanje Oskara je za mene bilo razočaravajuće. U dve sedmice pre podele nagrada uspeo sam da vidim sve filmove koji su bili u konkurenciji. Možda su mi nedostajala dva, tri od onih koji nisu bili kandidirani za glavne premije. Bilo je onih koji su mi se više svideli i nekih za koje sam smatrao da nemaju nikakve šanse da osvoje neko priznanje. Među ovim poslednjim je bio i "Pod Lupom" koji je proglašen za najbolji film. Jedina vrednost je bila što se radi o istinitoj priči, ali koju smo već puno puta čuli, ispričanu i na bolji način. Ja sam odluku žirija ocenio kao političku: hteli su dati podršku u borbi protiv jednog jako ružnog i, na žalost, vrlo raširenog problema. Na holivudskoj pozornici se dogodila još jedna odluka koju bih svrstao u one političke. Oskar Dikapriju za najbolju mušku ulogu.

Obožavam ovog glumca i mislim da je jedan od najboljih na svetu, čak i u vrhu liste za sva vremena. Jedna od njegovih filmskih traka koja me se je najviše dojmila, ne sećam se naslova pa ću u dve reči opisati radnju. On glumi zaostalog dečaka od nekih 12 godina (recimo). Ni on sam nije imao puno više od te dobi. Njegova gluma u tom delu, koje samo po sebi nije ništa posebno, je nešto šta ja smatram vrhunsko dostignuće u filmskoj umetnosti. Kada se uzme u obzir starost protagonista, onda se to može definirati kao pravo remek delo.

Ali dati mu Oskara za prošlogodišnji film "Povratnik" je po meni bilo nepošteno. Dali su mu ga više za karijeru i za sve one propuštene prilike kada su mu trebali uručiti mali kipić, a nisu. Tačno se osećalo forsiranje te nagrade prije same dodele. Kružili su televizijom njegovi intervjui u kojim su se opisivale teškoće na samom snimanju na Aljaski. Minus trideset stupnjeva, a on je morao snimati scene gol. Svaka čast, ali to ne znači automatski da je njegova gluma bila najbolja. Trebalo je prodati na tržištu film u koji je potrošeno dosta novaca, a prihodi na bioskopskim blagajnama nisu bili adekvatni.

Sada smo u predoskarskoj fazi i ovih dana sam video dve filma koja su u nominaciji. Pogledao sam "Arrival" (dolazak) i "Hacksaw Ridge", oba u konkurenciji za najbolji film. Arrival je neka vrsta naučne fantastike. Dvanaest svemirskih brodova stiže na zemlju, na razna mesta. Sve nacije pokušavaju komunicirati s vanzemaljcima, ali jedina koja ih uspeva pravilno shvatiti je jedna američka lingvistica. Tema je već obilno obrađena i ovde se nudi jedno malo drukčije viđenje susreta zemljana sa svemircima, više spiritualne naravi, nego tehnološke. Gledao sam ga i dosađivao se. Na kraju sam postavio pitanje: a zašto su napravili ovaj film? Da budem iskren, moram preneti mišljenje moje supruge i kćerke koje su zajedno sa mnom gledale ovu američku kreaciju. Njima se film svideo i uspele su naći duboko filozofsko značenje u poruci film. Ja nisam shvatio niti poruku, a držim da se filozofsko značenje može pronaći svagde, pa čak i u pasulju (pogotovo ako je dobar).

Kod drugog filma koji smo jučer videli sve je išlo suprotno. Mene se je dojmio i jako mi se dopao, a moje cure su rekle da je dosadan i nasilan. Radi se o "Hacksaw Ridge". To je ime jedne visoravni na Okinavi gdje se je vodila teška bitka u toku Drugog svetskog rata. Režiser je Mel Gibson (s ovim filmom je dobio i nominaciju za najboljeg reditelja) koji je poznat po tome da voli vrlo sirove i grube scene. Kako se radi o ratnom filmu, klaonica je prikazana na vrlo realističan način. Prolivene su hiljade litara krvi (sok od paradajza) i otkinute stotine ruku i nogu. U ovom periodu su jako popularni filmovi koji se baziraju na istinitim pričama, pa i ovaj spada u tu kategoriju. Jedan američki vojnik se prijavio kao dobrovoljac u toku rata, ali je odbio da nosi oružje. Želeo je da radi kao doktor koji će spašavati živote ranjenih, a ne ubijati druge. Njegovo odbijanje oružja ima svoje korene u njegovom detinjstvu i religioznom pogledu na svet. On je bio prvi koji se pozvao na prigovor savesti u američkoj vojsci.

Nakon uobičajenih problema koje je ima u toku obuke, kako sa strane oficira, tako i ostalih vojnika, uspeo je da bude upućen na front zajedno sa svojom jedinicom. U toku bitke za visoravan koja je dala ime filmu istakao se kao izuzetan heroj. Nakon što su se američke trupe povukle s visoravni zbog teških gubitaka koje su pretrpele, on je tamo ostao sam i uspeo spasiti 75 ranjenika od sigurne smrti. Na kraju filma su prikazani svi protagonisti istinite priče koji su posvedočili o onome šta se dogodilo. Znam da se nama muškima sviđaju ovakve stvari, dok ženske preferiraju ljubavne priče: stvar je u genima.

Ja gledam filmove u strimingu koristeći aplikaciju Popcorn. Nekada sam ih gledao preko browsera, ali se na taj način jako riskira s virusima. Popcorn je čist i siguran i nudi ogroman izbor filmova, uključujući i one najnovije. Često ima na raspolaganju filmove prije nego oni kod nas dođu u bioskope. Filmovi su u originalu, ali se uglavnom mogu birati podnaslovi na više jezika. Kažem uglavnom, jer kod novih filmova često puta nema srpskoga, pa treba pričekati koji dan da bi se mogao na miru gledati. S podnaslovima su dosta česti problemi. Nema srpskog, pa izaberem hrvatski, kad ono tamo natpisi su na arapskom. Jedno od rešenja je naći odgovarajući SRT fajl s prevodom i koristiti opciju korišćenja podnaslova s kompjutera.

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me