Spiritualno

Šta je radim ovde? U nekom parku, ispod ogromne krošnje drveta koje još nije prolistalo iako je već rano proleće. Oko mene, ili preciznije, ispred mene, 18 osoba ritmično izgovara neke čudne reči. Prolaznici zastaju i promatraju šta se to događa. Verovatno im izgledamo kao neki ludaci, upravo pobegli iz ludnice, koji mole da ih ne vrate nazad, među četri zida. S druge strane staze koja preseca travnjak se ispružio jedan pas. I njegov pogled je usmeren prema nama, ali u njegovim očima se ne vidi čuđenje koje se čita na licima slučajnih prolaznika. Jedna mama objašnjava sinu šta se to tamo dešava; teško da je ona shvatila.

Pola koraka ispred grupe se nalazi jedna osoba koja izgleda čudnije od drugih. Ošišan je na nulu, odotraga mu je zabačen šešir od slame, onaj koji koriste azijati da se zaštite od sunca dok rade na rižinim poljima. Na sebi ima neku vrstu tunike, a u ruci šestougaoni štap na kojem su ispisani neki čudni znakovi. Jedina stvar na njemu koja odgovara njegovom licu, čovek je s naše strane, jesu patike, od Adidasa. U grupi se još nalazi pet Japanaca i jedna Ruskinja; ostali su domaći. Na dva koraka od mene moja bolja polovina, zahvaljujući kojoj sam se ja ovde obreo. U ruci ima neki papir s kojeg nešto čita, kao i svi ostali. Primećujem da se njen glas manje čuje od drugih.

Moja žena ide na jogu kod jedne japanke, stare; premašila je 70 godina. Sve osobe, osim mene i još jednog gospodina, su iz te grupe, osim onog čudno obučenoga, u japanskom stilu, sa evropskim patikama. On je bivši učenik japanke i s naših je strana. Pre dvadesetak godina je odlučio da svoj život posveti spiritualnom razvoju i tako se upisao na tečaj joge. Nakon toga se preselio u Japan i tamo živi preko deset proleća, u jednom budističkom samostanu. Govori dosta dobar japanski. Učiteljica joge je ponosna na njega. On je njen učenik koji je daleko dogurao na putu duhovnog razvoja. Trenutno se nalazi na odmoru i stavio se je na raspolaganje cele grupe.

Subota je popodne, i ovo je prvo od četiri mesta koje ćemo posetiti. To su jake energetske tačke koje uspevaju pojačati energetski potencijal osoba, onih koji zanju kako tome pristupiti. Ono šta čitaju sa papira su neke vrste molitvi. Japanci koji su u grupi ne čitaju; oni sve znaju napamet. I meni su dali list papira, ali preferiram slušati i promatrati što se događa, s nadom da ću osetiti nešto, neku vibraciju... Postavio sam pitanje učitelju o značenju teksta. Objasnio mi je da mi, i on je u to uključen, ne shvaćamo značenje, ali ga shvaća “kreator”, onaj kome se molitva obraća. U biti nije stvar niti u samoj molitvi, nego u vibraciji koje izgovorene reči u određenom ritmu izazivaju u našem telu i duhu. Radi se o mantrama.

I druga energetska tačka se nalazila u jednom parku: i tu se radilo o drvetu. Treće drvo je bilo na groblju, pa se naša grupica skupila izvan groblja, s pogledom na energetsko drvo. Četvrta, i zadnja za taj dan (u gradu se nalaze još druge četri), je bila na jednom brežuljku i opet se radilo o jednom drvetu. Ovaj puta neuglednom, za razliku od prethodnih koji su bili prilično impozantni. Ritam i jasnoća molitve se poboljšavao od mesta do mesta; i tu vežbanje pomaže. Glasovi su postali jasniji i zvonki, a lica učesnika opuštenija. Svi su bili u potrazi za nekim znakom koje će im osvedočiti prisutnost nečega, ni sami nisu znali čega.

Iz pitanja koje sam ja par puta postavio učitelju, drugi su zaključili da sam ja ekspert u materiji pa su mi se počeli obraćati tražeći objašnjenja. Verovatno im je bilo neugodno obratiti se učitelju, koji se uz to izražava na prilično hermetičan način. Ja nisam nikada imao direktnih spiritualnih iskustava, ali sam prilično obrazovan po tom pitanju: kada sam bio mlad pročita sam sve knjige od Slavinskoga. Najraširenije pitanje je bilo o kreatoru. Kada učitelj spomene tu reč, a često ju je koristi, na što misli? Na boga ili na nešto drugo? Ljudi bi hteli da rešavaju integrale a da prije nisu naučili obično zbrajanje i oduzimanje. Haos je haotičan, ali i njemu treba uredno pristupiti.